​SIGNALSTÆRKE BØRN
Signalstærk ammekrise
Signalstærke babyer er som sagt viljestærke, bliver ekstremt let frustrerede, har absolut ingen tålmodighed og så er de nærmest konstant ammende. Det sidste er dog sagt med et vist forbehold. De signalstærke babyer kan nemlig også have perioder hvor de pure nægter at tage brystet.
Den første ammekrise kommer omkring 3-4 måneders alderen. Det er normalt for alle babyer at den ændrede bevidsthed sammen med et større appetitspring giver lidt uro i denne periode. Baby bliver simpelthen mere sulten, men det tager lidt tid før brystet begynder at producere mere mælk og for de signalstærke især, kan det betyde vrede og højlydte protester.
Nogle af de signalstærke babyer bliver så vrede at de bider eller trækker i brystet, og så spænder mor op fordi det gør hamrende ondt. Desværre betyder mors spændinger at mælken ikke flyder særlig godt, og det giver endnu mere frustration hos baby.
I 3-4 måneders alderen begynder baby også at opleve verden mere intenst. Hjernen er klar til at modtage flere oplevelser, og baby begynder at interessere sig for alt hvad der sker omkring ham.
De signalstærke babyer som af natur er nysgerrige vender og drejer sig for at få det hele med. Dette sker for alle babyer i denne alder, men de signalstærkes utålmodighed og høre frustrationstærskel gør dem mere vrede og ulykkelige når de ikke kan se. Igen kan det føre til bideri eller hel nægten af brystet.
Det er ikke usædvanligt at ammende babyer taber sig lidt i denne periode. Hvis dit barn taber sig meget eller slet ikke vil spise i dagevis, så er det vigtigt at tage kontakt til sin læge. Men generelt bør man gøre sig klart at forældrenes bekymring smitter af på barnet, så det gælder om at forsøge at holde hovedet koldt, selvom det kan være rigtig svært.
Du kan hjælpe din baby gennem ammekrisen på forskellige måder:
-
Vær så vidt mulig rolig og forsøg at slappe af omkring amningen. Husk at det ikke skader en sund baby at få lidt mindre mælk i en kortere periode
-
Malk lidt ud inden du begynder at amme, for så begynder mælken at løbe inden barnet lægges til og det kan mindske barnets utålmodighed
-
Am altid inden baby bliver alt for sulten. Hold eventuelt øje med klokken
-
Lad baby sidde op og amme. Og drej din krop så baby kan se hvad der sker i lokalet bagved.
-
Am ekstra meget om natten i kriseperioden. Baby glemmer som regel at brokke sig når det er mørkt og hun er halvdøsig.
-
Am lige inden og lige før baby falder i søvn. I overgangsfasen mellem søvn og vågen tilstand er baby ikke så tilbøjelig til at være nysgerrig og frustreret.
-
Am aldrig når dit barn er vredt eller ked af det. Du må altid forsøge at berolige inden du lægger barnet til. Lige så snart barnet viser tegn på ro, så skynder du dig at lægge til, inden han igen kommer i tanke om sin sult eller vrede.
-
Brug et stykke raslende legetøj eller lignende, der kan holde babys opmærksomhed fanget, mens hun ammer. Så glemmer hun som regel at der sker noget andre steder i rummet.
-
Gå ind i et stille, kendt lokale når du vil amme. Sluk tv og lad være med at snakke med andre i rummet. Nogle børn kan bedste amme hvis lyset også er dæmpet.
-
Hvis baby bider, så forsøg at bevare roen og lirk barnet af brystet med en lillefinger i mundvigen. Bider barnet meget eller er du blevet meget øm, så malk ud og giv tilbyd lidt i en flaske, så du kan få lidt ro til at blive mindre øm. Også med flasken vil de signalstærke babyer som regel helst sidde op og nogle nægter at drikke hvis hullet er for lille.